Wallen onder de ogen (tear-trough) zie je vaak verschijnen op oudere leeftijd. Dat wil niet zeggen dat jongere mensen hier geen last van kunnen hebben, het laat je gezicht ouder lijken dan je in werkelijkheid bent en geeft je een vermoeide blik. Ze zijn deels erfelijk en ze verergeren als je ouder wordt. Het ontstaan van wallen onder je ogen is niet van de ene dag op de andere, het is een langzaam proces.
Vaak wordt gedacht dat wallen onder de ogen gevuld zijn met vocht, maar dat is niet waar. Voor het grootste deel (90%) bestaan de wallen uit vet. De rest, 10%, is inderdaad gewoon vocht.
Wallen en kringen onder de ogen zijn twee verschillende verschijnselen, ieder met zijn eigen oorzaken en oplossingen.
Wallen zijn uitstulpingen van het vet wat onder het oog zit, en dienst doet als een soort stootkussentje voor het oog.
Bij kringen onder de ogen zie je een verkleuring van de huid. In feite is het geen verkleuring van de huid zelf, maar de huid is daar plaatselijk enigszins transparant, waardoor je een mix ziet van blauwe bloedvaten en het grijze botvlies wat hierachter ligt.
De minst ingrijpende keuze om wallen onder de ogen te behandelen is met een fillerbehandeling voor het herstellen van volume onder de ogen. Door het volumetekort in het gebied onder de ogen op te vullen met een hyaluronzuurfiller worden de wallen onder de ogen minder zichtbaar gemaakt.
Door het volume te herstellen in de traangoot zal een frissere blik en een minder vermoeide uitstraling bereikt kunnen worden.
Vet is het ideale vulmiddel maar vereist een langere hersteltijd dan HA fillers.
Wallen onder de ogen (tear-trough) - definitieve oplossing: vetweefsel
Men kan een weinig eigen vetweefsel transplanteren. Dit gebeurt door tegen het bot een fijne streep vetweefsel te verdelen. Essentieel hierbij is de manier waarop het vetweefsel geoogst wordt en verdeeld wordt in de weefsels.
Het oogsten gebeurt met een fijne 2.4 mm canule zodat zeer fijn vet geoogst wordt.
Daarna wordt het vet gecentrifugeerd en getransplanteerd.
Erg belangrijk: De herinjectie van vetcellen gebeurt met zeer fijne canules met diameter 0.7-0.9 en 1.2 mm zodat zeer precies kan gewerkt worden. Deze canules zijn stomp zodat men geen bloedvaten kan aanboren en men een vetembolie kan veroorzaken.
Wallen onder de ogen (tear-trough) - tijdelijke oplossing: hyaluronzuur
Het is belangrijk dat die ingespoten wordt met een stompe canule, om te vermijden dat bloedvaten aangeprikt worden en het hyaluronzuur in de bloedbaan terecht komt. Dit HA blijft dan gemiddeld enkele maanden zitten.