Abdominoplastie (buikwandcorrectie) herstel | Plastische chirurgie Corpus Plus

Abdominoplastie (buikwandcorrectie) herstel

De buikwandcorrectie of abdominoplastie: wat u moet weten en nooit durfde te vragen.

Een abdominoplastie of buikwandcorrectie is een vrij uitgebreide ingreep. Maar ze is niet gevaarlijk. De volledige ingreep gebeurt boven de spieren. Er wordt niet in de buik geopereerd, wat bijvoorbeeld bij een keizersnede wel het geval is. Er zijn maar weinig complicaties mogelijk en ze zijn uiterst zeldzaam. Zelf heb ik slechts één geval gekend van slechte doorbloeding van de huid. Een infectie heb ik nooit gezien.

Hoe lang duurt het herstel bij een abdominoplastie of buikwandcorrectie?

Het herstel is wel traag omdat de oppervlakte die moet helen een stuk groter is dan bij een appendicitis of een operatie van een galblaas. Na 7-10 dagen kunnen de hechtingen er uit en zet de genezing verder in.

Een doorgezakte buik met een overschot aan huid en een vetkussen: de behandeling

  • Eerst wordt zo nodig een liposuctie gedaan, deels om dit vet weg te zuigen, maar ook om de huid beweeglijker te maken. We kunnen ons dan beperken tot een 10-12 cm brede tunnel op de middellijn. Die wordt op de tekening in het groen aangegeven. Een beperkte ondermijning van de huid heeft als voordeel dat de bloedvaten en gevoelszenuwen worden gespaard.
  • De incisie wordt in een blauwe stippellijn weergegeven. Ze volgt zoveel als kan de bikinilijn zodat het litteken niet zichtbaar is. Daarna wordt de doorzakking van de buikwand behandeld. Er worden hechtingen geplaatst op de middellijn (de X op de tekening) om de buikwand in te trekken in een verticaal vlak.
  • Daarop volgt het naar beneden trekken van de huid en het zetten van verankeringspunten, de laterale X op de tekening .De bruine begrenzing toont aan hoeveel huid men kan wegnemen in het horizontale vlak. Doorgaans tot aan de navel, dikwijls enkele cm hoger.

Abdominoplastie - buikwandcorrectie

Kosten van een abdominoplastie.

Een abdominoplastie of buikwandcorrectie is onderhevig aan de derde betalingsregeling indien er een vetschort is die voor functionele hinder zorgt. In andere gevallen is deze ingreep volledig ten laste van de patiente.

Dr.H.Tytgat

Voor en na foto's

Abdominoplastie - buikwandcorrectie           Abdominoplastie - buikwandcorrectie

Abdominoplastie - buikwandcorrectie           Abdominoplastie - buikwandcorrectie