LIPOSUCTIE | Corpus Plus

LIPOSUCTIE

Een nieuw silhouet met strakke, mooie lichaamscontouren ligt weer binnen handbereik. Ons lichaam wordt weer in harmonie gebracht én dit met blijvend resultaat.

Liposuctie is een methode voor figuurcorrectie en kan een verbetering geven van de sinaasappelhuid-structuur (cellulitis). Het is soms moeilijk om op sommige plaatsen vet te verliezen: de buik bij mannen en de heupen en billen (rijbroek) bij vrouwen. Tijdens een liposuctie wordt onderhuids vet verwijderd door het weg te zuigen.

Liposuctie is geen methode om te vermageren en ook niet bedoeld om zwaarlijvigheid te corrigeren. Hoe slanker de patiënt met een lokaal vetkussen, hoe beter de resultaten te voorspellen zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie is afhankelijk van de hoeveelheid verwijderd vetweefsel en de elasticiteit van de bovenliggende huid. 

Ook voor een liposuctie kunt u terecht in onze kliniek in Antwerpen en Merchtem.

Liposuctie is één van de meest populaire ingrepen. Het is daarom begrijpelijk dat er steeds nieuwere technieken geïntroduceerd worden om van het vet af te geraken.

We leggen u uit waarom de nieuwste technieken niet altijd betere resultaten geven.

1. Klassieke liposuctie onder plaatselijke verdoving

Als een liposuctie 1 of 2 zones met veel vetweefsel omvat, zoals bijvoorbeeld op de buitenkant van de dijen en de heupen, is plaatselijke verdoving mogelijk. Voor 3 of meer zones is ze ook nog mogelijk maar met beperkingen (zie hieronder bij nadelen). De zones worden plaatselijk verdoofd, zonder noemenswaardige pijn. Eventueel passen we een vorm van intraveneuze sedatie toe. Volledige narcose kan ook. De liposuctie gebeurt ook met fijne canules die veel minder beschadiging veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van deze techniek met dunne canules?

  1. Liposuctie gebeurt dikwijls zonder algemene anesthesie, dus geen uitslaap en geen misselijkheid.
  2. U kan na een tiental minuten al onze kliniek in Antwerpen of Merchtem verlaten zonder dat u moet uitslapen in een bed.
  3. U heeft geen of matige pijn omdat de plaatselijke verdoving tot 18 uur na de ingreep blijft doorwerken.
  4. Het bloedverlies is zeer beperkt, blauwe plekken en zwellingen ook.
  5. Een elastisch verband is maar nodig tot 5 dagen na de ingreep.
  6. De resultaten zijn na 1 maand tot 6 weken volledig zichtbaar.
  7. Sporten kan ook al na 1 week.
  8. Doordat de vetafzuiging gebeurt via superdunne buisjes, zijn de resultaten zeer gelijkmatig. Er zijn geen onregelmatigheden in het reliëf van de behandelde zone. Dit is vooral belangrijk voor de moeilijke zones zoals de binnenkant van de dijen, voorste dijen, abdomen boven de navel, kuiten en enkels.
  9. Grote hoeveelheden tussen 200 en 2000 cc kunnen in 1x weggenomen worden.
  10. Er moeten geen grote hoeveelheden vocht intraveneus toegediend worden.

Zijn er dan geen nadelen?

1. De beperkende factor is de hoeveelheid plaatselijk verdovingsmiddel dat toegediend wordt. Het kan dus zijn dat er 2 vetrijke zones behandeld worden of 3 of 4 vetarme zones.
2. De ingreep duurt langer. Dit vraagt geduld van de patiënt.

2. Waterstraal liposuctie (Body Jet)

Dit is onze nieuwste aanwinst. Het vet wordt losgemaakt door middel van een waterstraal. Met deze techniek kan men ook vetweefsel oogsten voor transplantatie. De overlevingskansen voor het getransplanteerde vet  (bvb. borst, billen, handen, gelaat) zijn dus optimaal. Daarbij blijven zowel bloedvaten als zenuwen onbeschadigd. 

HIER IS EEN  filmpje OVER DE BODY-JET TECHNIEK

De voordelen op een rijtje:

  • Geen beschadiging van bloedvaten = geen of weinig blauwe plekken.
  • Geen beschadiging van zenuwen = veel minder pijnlijk.
  • Minder ontstekingsreactie = snellere genezing en minder pijnlijk.
  • Is aangenamer om onder plaatselijke verdoving te gebeuren + behandeling van meer zones mogelijk.
  • Men kan het vet ook collecteren en zonder bijkomende behandeling op een andere plaats transplanteren. Hierbij blijft het probleem dat dit getransplanteerde vet op termijn moet overleven dankzij een goede bloedsvoorziening in de omgeving. Het is een techniek die nog niet erg verspreid is, omwille van de investeringskosten.

Nadeel: Het is duurder dan de klassieke liposuctie omwille van dure éénmalige gebruiksmaterialen.

3. Externe afbraak vetcellen door koude-niet invasieve techniek

Een nieuwe technologie -de cryolipolysis- bestaat er in de vetcellen af te koelen. Dit kan met een toestel dat doorheen de huid de vetcellen zal afkoelen. Vetcellen verdragen dit slecht en gaan afsterven.

De behandeling is dus niet invasief en duurt ongeveer een uur. Ze wordt toegepast op de buik, de heupen (love handles), de rug en de armen. Buiten wat blauwe plekken (uitzonderlijk) is de techniek ook erg veilig. Nadeel is wel dat het 4 maanden duurt vooraleer resultaten worden gezien. Men kan de techniek opieuw toepassen op dezelfde zone, na 2 maanden.

HIER IS EEN FILMPJE OVER DEZE TECHNIEK

Studies bewijzen dat bij elke behandeling ongeveer 25% van het vetweefsel verdwijnt. Hieronder ziet men een van de drie eenheden. Zij zuigen de huid aan onder matige onderdruk en koelen die af. Tussen het aanzuigstuk en de huid wordt een geldoek gelegd om de onderdruk te behouden en de koude gelijkmatig te verspreiden.
Er wordt gewerkt met temperaturen tussen -2° en -11° maximaal.
De duur van de ingreep ligt tussen 45 min en 60 min.

Zuig- en koeleenheid die op de huid geplaatst wordt

Hoe verloopt een klassieke liposuctie?

Kom erachter hoe een klassieke liposuctie verloopt en ontdek alle voor- en nadelen.

De "natte" methode

1. De zone wordt eerst opgeblazen met fysiologisch vocht en adrenaline om : 

  • De toegang van de kanules gemakkelijker te maken.
  • De wegname van vet gelijkmatiger te laten verlopen.
  • De bloedvaten te doen samentrekken met minder bloedverlies als gevolg.

2. Bij lokale verdoving wordt er nog een verdovingsmiddel toegevoegd. 
3. Men maakt een kleine incisie op afstand van de zone.
4. De zones worden vanuit twee richtingen en waaiervormig behandeld voor een gelijkmatig resultaat.
5. De incisies worden gehecht en een verband wordt aangelegd.
6. Een drukverband of een elastisch verband ( buikverband, lipo-panty, kous...) worden aangebracht om tegendruk te geven en bloedingen en zwelling tegen te gaan.

Voorzorgsmaatregelen bij wegname grote volumes vet

Bij het wegnemen van grote volumes vet reageert het lichaam door vocht aan te brengen in de lipo zones. Dit vocht wordt onttrokken aan de bloedbaan en de bloeddruk kan dalen. Om dit te vermijden wordt vanaf een bepaald volume plasma expanders ovv een infuus toegediend. Deze normalizeren het volume en dus ook de druk van de bloedvaten. Bij kleine tot middelmatige volumes is dit niet nodig.

 

 

 

Het totale aantal complicaties is uiterst gering: onder de 2%. Voor de volledigheid leest u hier wat de mogelijke scenario’s zijn.

Hematoom:
Hoeveelheid bloed tussen de weefsels. Dit wordt omgevormd tot een littekenplaat die over verloop van enkele maanden verdwijnt. Dit kan tijdelijk een lokale zwelling veroorzaken.

Blauwe plek of ecchymose:
Doorsijpeling van bloed naar de huid. Dit kan de huid donkerblauw kleuren, waarna het binnen een tijdsbestek van 2 weken terug verdwijnt.

Seromen:
Uitstortingen van geel vloeibaar vocht (lymfevocht) omwille van tijdelijke beschadiging van de lymfebanen. Het vocht dient soms met een spuit afgezogen te worden. Op termijn verdwijnt een seroom spontaan.

Infecties:
Ze zijn zeldzaam (ik heb het zelf nog nooit meegemaakt) maar ze moeten snel met antibiotica worden onderdrukt. Daarom wordt er vrij snel een controle gedaan, na de liposuctie.

Esthetische schade:
Kan ontstaan bij een slecht doorgevoerde ingreep, waarbij het wegnemen van teveel vet het grootste probleem is. Maar meestal gaat het om nog achtergebleven vetweefsel dat door middel van een "retouche" onder plaatselijke verdoving kan opgelost worden. 

1. De voorbereiding voor de ingreep

Consultatie

Een persoonlijke consultatie gaat elke ingreep vooraf. Dit kan eventueel de dag zelf of ervoor. Dit hangt van de omstandigheden af.
We hebben consultaties na afspraak op dinsdag vanaf 16u30 en zaterdag vanaf 10u30.

Dossier opmaken

Er wordt in het bijzonder gekeken of u gezond bent om een ingreep te ondergaan en of er bijzondere maatregelen dienen getroffen te worden als u een risico hebt op diepe veneuse thrombose.(DVT) Dit risico is echter zeer klein.

Voorafgaandelijke ziektes en operaties worden genoteerd, alsook allergieën, medicatie en andere belangrijke gegevens ter voorbereiding.

Roken

Roken is bijzonder schadelijk in geval van heelkunde omdat het de productie van slijmen in de longen bevordert. Bovendien vermindert het de doorbloeding van de weefsels, wat schade kan toebrengen aan de weefsels. Het is dan ook zeer belangrijk het roken te beperken. Dit dient besproken te worden voor de ingreep.

Bloedname

Een bloedname is vereist in geval van algemene anesthesie. Hiertoe wordt een voorschift gemaakt. De resultaten zijn geldig voor een maand, dus laten doen binnen de maand dat u geopereerd wordt. De resultaten worden best meegebracht indien u de bloedname niet in het ziekenhuis laat doen.

Verdere onderzoeken

Electrocardiogram en radiografie van de longen slechts indien aangewezen in bepaalde gevallen.

Foto's

Er worden voor en na de ingreep foto's gemaakt, in de eerste plaats om zelf na te gaan of de resultaten naar wens zijn. Eventueel kunnen ze ook naar de patient opgestuurd worden via e-mail.

2. De ingreep zelf

Opname

Meestal geen opname nodig, zeker voor de kleinere lipo's en die met de Body-Jet. Na de ingreep wacht u nog een kwartier om te observeren of alles goed gaat en dan kan u gaan.

Betalingen

In het ziekenhuis

De voorschotbetaling gebeurt eveneens voor de ingreep aan de balie. Het kan met een kredietkaart ( denk aan de limieten) of met cash geld. U krijgt dan een ontvangstbewijs. Pas na twee maand krijgt u een eindfactuur. Wij letten er op dat het voorschot de kosten dekt, maar dit is niet altijd het geval. Het type kamer, de variaties in toegediende medicatie en andere posten kunnen dit beinvloeden. Een eindfactuur wordt u na 2 maanden opgestuurd. Mocht deze afwijken van het voorschot, dan kijk neem ik dit met u door.

In de Corpusplus Kliniek betaalt u bij behandeling.

Nuchter zijn

Meestal gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving. Indien de ingreep gebeurt onder algemene verdoving, moet u nuchter zijn gedurende 6 uur voor de ingreep. Aangezien we in de namiddag opereren vanaf 13u15 kan u tot s'morgens 7u15 een volledig ontbijt nemen. Daarna mag u wat water drinken.

Pijn

Een liposuctie is geen erg pijnlijke ingreep. U zal slechts tijdens de ingreep en gedurende 24 uur daarna intraveneuse pijnstillers nodig hebben. U kan pijnstillers innemen en dit tot 3-4 dagen na de ingreep. Het is nuttig deze pijnstiller vooraf reeds te kopen. Pijnstillers zijn te verkrijgen zonder voorschrift. Men kan in een ziekenhuis geen medicatie meegeven met de patiente.

Verband

Een nauw aansluitend gaine wordt na de ingreep aangelegd :

  • immobilisatie van de wonde met minder pijn tot gevolg
  • een antiseptische zalf op de insneden

3. Na de ingreep

Overnachting

Meestal wordt een behandeling in daghospitalisatie voorzien, waarbij u niet in het ziekenhuis dient te overnachten. Zo nodig kan één nacht hospitalisatie voorzien worden.

De redenen voor overnachting kunnen zijn :

  • er wordt de eerste nacht over u gewaakt door gequalifieerde verpleegsters op de dienst.
  • goed te herstellen van de algemene anesthesie.
  • pijnstillers langs intraveneuse weg te krijgen die doeltreffender zijn dan pilletjes.
  • de volgende morgen een controle te kunnen doen,drainagebuisjes te verwijderen en een nieuw verband aan te leggen indien nodig.

Uiteraard is een overnachting duurder dan een daghospitalisatie.

Opvolging

Indien u in Belgie verblijft, dan volg ik de toestand persoonlijk op tot u naar huis gaat. Zoniet, wordt u verwacht op consultatie na 3 dagen, één week, één maand en zes maand. Dit schema kan varieren.

Verbanden

In de regel zijn de verbanden goed voor één week. Wij gebruiken als antisepticum altijd Isobethadine zalf, die zijn werking gedurende één week kan uitoefenen zonder problemen. Het is aan te raden deze zalf aan te kopen om later zelf het verband te kunnen wisselen, indien nodig.
Meestal wordt de zalf op de wonde aangebracht hierover komt een (gewatteerde) compresse en als laatste een kleefpleister type papierkleefpleister.

Hechtingen

Alleen niet resorbeerbare hechtingen dienen verwijderd te worden. De hechtingen dienen verwijderd te worden tussen dag 6 en 8.

Herstel

Onmiddellijk herstel (geen pijn, kunnen reizen zonder problemen, maar nog steeds gezwollen en blauwe verkleuringen) tussen 1 en 2 dagen.

Laat herstel (eindresultaat, zwellingen weg, geen gevoelige of pijnlijke gevolgen) tussen 4 en 6 maanden.